Kwaliteit van waterkers

geplaatst in: kwaliteit | 0

Waterkers | gezondmetwaterkers.nlWaterkers groeit bij bronnen en beken met koel, stromend water en is ‘n echte waterplant.

De kwaliteit van de bioactieve elementen van de waterkers wordt sterk bepaald door de kweekomstandigheden, zoals het oogsttijdstip, de bodem, het bronwater en de algemene teeltwijze. De geneeskracht van waterkers hangt dus van al deze factoren af.

Waterkers in de wilde natuur plukken wordt afgeraden, omdat deze besmet kan zijn met de leverbot. Deze parasiet kan de lever aantasten. Het water kan besmet raken via de uitwerpselen van schapen of wild dat in de buurt van de rivier graast.

De waterkers die in de winkel te koop is is zeker ‘n waardevolle groente, maar werd niet geselecteerd op de hoogte van glucosinolaten. Glucosinolaten in waterkers worden via enzymen en darmflora omgezet in actieve beschermende stoffen met kankerwerende eigenschappen (PEITC).

Alleen waterkers van gespecialiseerde kwekers bevat dit uitzonderlijk hoge gehalte van actieve inhoudsstoffen.

Bij waterkerskwekerij van Cressana  liggen de waterkersbedden op ‘n natuurlijke helling in het hartje van de Zwalm-streek (Oost-Vlaanderen, België). Die plek is ideaal door de voortdurende toevoer van zuiver bronwater.

De zuiverheid van het water wordt o.a. gecontroleerd door de aanwezigheid van kleine garnaaltjes, die alleen kunnen overleven in zuiver water.

Bij Cressana worden ook supplementen gemaakt met gevriesdroogde waterkers. Die zijn ‘n goed alternatief voor de verse waterkers. De dagelijks in te nemen hoeveelheid verse waterkers is niet realistisch bij ‘n normale voeding.

Uit recent onderzoek aan de Gentse Universiteit blijkt de hoge kwaliteit van Cressana gevriesdroogd waterkersconcentraat.  De groene kleur geeft aan dat het temperatuurgevoelige bladgroen (chlorofyl) bewaard is gebleven. En dat is weer ‘n goede aanwijzing dat ook andere temperatuurgevoelige inhoudsstoffen behouden zijn gebleven.